19 ЖОВТНЯ – ДИМИТРІВСЬКА ПОМИНАЛЬНА СУБОТА

«Димитрівською» називається вона тому, що її проводять перед особливим ушануванням великомученика Димитрія Солунського.

Цю поминальницю пов’язують зі слов’янськими просвітителями рівноапостольними Кирилом і Мефодієм. Вони стикнулися з глибоким звичаєм осіннього вшанування предків у слов’ян. Перед братами постала потреба його християнізації; вона була пов’язана з пам’яттю великомученика Димитрія Солунського як найбільш шанованого святого в їхньому рідному місті Солунь.

Святитель Димитрій Туптало висловлює думку, що Димитрівська поминальна субота замінила язичницькі осінні тризни. З прийняттям істинної віри давня традиція збереглася, продовжує просвітитель, але, зрозуміло, набула іншого характеру. Бо Церква все добре збирає звідусіль, але облагороджує, удосконалює, підносить…

Спочатку поминали полеглих у боях воїнів, оскільки великомученик Димитрій Солунський був воїном. Церква вирішила творити їх спомин у суботу напередодні вшанування святого. Пізніше це поминання переросло в осінню всезагальну молитву – за всіх одвіку спочилих православних християн (таких протягом року шість).

У дні поминання небіжчиків до храму передають записки та пом’яники з іменами покійних родичів. При цьому належить пам’ятати, що до них можна вносити імена тільки православних. За іновірців, нехрещених, а також самогубців можемо возносити лише особисту, приватну молитву.

Цієї суботи будемо просити Бога за померлих отців і братів, за всіх воїнів, загиблих за Батьківщину, за безвинно убієнних, не тільки в минулі часи, а й теперішні, за всіх православних, що відійшли з цього світу.

Ми запалюємо під час молитви свічку – символ нашої полум’яної віри. Корисним є в пам’ять про померлого жертвувати на церкву, подавати милостиню з проханням помолитися за небіжчика.

Але жертва на церкву – не тільки гроші. За благочестивим звичаєм, на поминальні столи у храмах вірні кладуть хліб, крупи, печиво, фрукти, цукерки, борошно і т. ін. Це треба залишити в Божому домі: споживаючи принесене, священнослужителі й ті, кому вони передають пожертву, творять поминання.

9.00 часи

9.30 Божественна літургія, панахида за померлих

print the material
Accessibility menu
Contrast settings
Font size
Letter spacing
Line height
Images
Font
Reset the settings